Ez az oldal cookie-kat használ.
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
×

Lakóink többsége alapfokú iskolázottsággal rendelkezik, nincs semmilyen szakma a kezükben, ami nagymértékben megnehezíti, hogy a saját lábukra álljanak. Ezért a Lea Otthon pályázatok és támogatók segítségével szakmát adó tanfolyamok megszervezésére is próbál forrást teremteni. Eddig házvezetőnői, dajka és bolti eladói szakmát szerezhettek a Lea Otthonban élő anyák, illetve egyéni támogatás keretében kutyakozmetikus és pénzügyi ügyintéző szakmát is szerzett egy-egy lakónk. Nagyon fontos, hogy a lakók piacképes szakmát szerezzenek, hiszen az 1 gyermek után járó ellátások nem érik el a havi 40.000 Ft-ot sem, ebből képtelenség egyedülálló szülőként megélni és gyermeket nevelni. A szakképzés mellett életvezetési foglalkozásokkal is segítjük az anyákat, amely foglalkozásokat az Otthon munkatársai, önkéntesei vagy meghívott előadók tartják.

Az anyák mellett természetesen nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekek testi-lelki gondozására is. Egyéni fejlesztés, gyógytorna, babamasszázs tanfolyam, zenés babatorna foglalkozás, bébiétel főzőtanfolyam valamint számos gyermekprogram valósult meg és folyik most is a Lea Otthonban. Ezek többségét önkéntesek tartják, saját szabadidejükből áldozva a Lea Otthon gyermekeinek fejlesztéséért, szórakoztatásáért. Ezeken a gyermekprogramokon az anyák is mindig részt vesznek, hiszen a célunk elsősorban az anya-gyermek kapcsolat megerősítése, támogatása.

 

A Lea Otthont Domján Katalin álmodta meg a kétezres évek elején, majd munkája eredményeként, 2005. március 1-jén nyílt meg az anyaotthon.

Az Otthon a fiatal, elsőgyermekes anyák és gyermekeik támogatására, segítésére jött létre azért, hogy a családok együtt maradhassanak, a gyermekek édesanyjuk mellett nőhessenek fel. A Lea Otthon befogadja a krízishelyzetben lévő családokat, és az itt eltölthető maximális 1,5 év alatt segít a családoknak visszatérni a társadalomba, saját természetes támaszaikhoz. Ezek a fiatal anyák többségében nehéz szociális körülmények közül érkeznek, családi kapcsolataik meggyengültek vagy senkire nem számíthatnak. Akad, aki súlyos bántalmazás, életveszélyes fenyegetések elől keres menedéket az Otthon falai közt, van, aki a családja elől titkolni kényszerül a várandósságát, a szülését.

A Lea Otthonban elsősorban nyugalmat és békét találnak a hozzánk fordulók, de az intézmény ennél jóval többet is tud nyújtani az anyáknak. Komplex gondozási intézményként feladatunknak tekintjük, hogy ezeket az anyákat mentálisan támogassuk, felkészítsük az önálló életvitelre, segítsük őket anyai szerepük erősítésében, készségeik fejlesztésében, korábbi traumáik feldolgozásában.